atheneathene-akropolisporto-rafti-atheneathene-akropolis-parthenonathene-psirirafina-atheneatheneouzo-griekenland-atheneathene-foodathene-zeusatheneathene-olympisch stadion

Exarcheia

Exarcheia is de immer opstandige wijk van Athene. Gelegen in het centrum van de stad, vlak naast de 'historische driehoek' van het Syntagma, Monastiraki en het Omonia plein. Exarchia is aanzienlijk ongepolijster  in vergelijking met zijn buren in het zuiden en oosten van Athene.

Exarcheia is een wijk van politiek, weerstand en gemeenschapszin. De eerste geregistreerde studentenrellen in Athene vonden hier meer dan een eeuw geleden plaats. Het was hier dat de studenten begonnen met het bezetten van universiteiten en het protesteren tegen de dictatuur. Het was ook in Exarcheia dat op 17 november 1973, een militaire tank de poorten van de Polytechnische Universiteit binnenkwam om de studenten eruit te gooien. Dit was de plek waar het militaire regime zijn eigen doodvonnis tekende.

Athene_Exarcheia

Na het herstel van de democratie in 1974, werd Exarcheia de thuisbasis van de opkomende linkse bewegingen, anarchistische collectieven, intellectuelen en activisten. Tegenwoordig is Exarchia een wereldje op zich dat de grote conflicten binnen de Griekse samenleving vertegenwoordigt. De straten van de wijk laten een lange geschiedenis van politiegeweld zien. In november 1985, tijdens de herdenking van de studentenopstand in 1973, werd de 15-jarige Michalis Kaltezas neergeschoten door de oproerpolitie. De universiteit werd hierdoor opnieuw bezet door boze jongeren.

In 2008 werd de 15-jarige Alexandros Grigoropoulos doodgeschoten door een politieman in Exarcheia. De buurt explodeerde tijdens wekenlange rellen. Het incident vond plaats in Messologiou Street, waar jonge mensen nog steeds rondhangen. De jaarlijkse herdenking leidt vaak tot fikse rellen met de politie.

Exarcheia is een bakermat van alternatieve levensstijlen en een van de meest gastvrije gebieden in Athene, waar immigranten zich veiliger voelen dan in de meeste andere gebieden in Athene. Voor duizenden jonge Grieken, is Exarcheia uitgegroeid tot een ruimte voor stedelijke weerstand. Dit is waar ze samenkomen om te praten over politiek. Het is hun plek voor vrije meningsuiting.

Waar je op veel plaatsen in Athene leegstaande cafés en winkels ziet, wordt het in Exarchia alleen maar drukker. De straten zijn bezaaid met alternatieve bedrijven, zoals onafhankelijke boekhandels, hippe cafés en restaurants en zelfs theaters. In Exarcheia vind je ook een van de meest indrukwekkende musea van Athene, het Nationaal Archeologisch Museum.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!